"פינת מרגוע קולינרית"        

"פינה קולינרית" בתחנת הרכבת ההיסטורית בצמח. במקום: שולחנות קק"ל, פרגולות, מנגלים מקובעים, שירותים, מים ו… אפשרות להזמנת מזון כשר! מיועד ל: קבוצות, משפחות ובודדים. ניתן להזמין אוכל כשר למקום. ניתן לאכול במקום גם בשעות החשיכה.

"מהן האבנים הנאות הללו?"

מדרום ובצמוד למבנה הדו קומתי, נמצא ריכוז של פריטים ארכיטקטוניים עתיקים. פריטים אלו הובאו לתחנה לצורך מחקר, ומקורם בשתי חפירות ארכיאולוגיות של ״מכון כנרת לארכיאולוגיה גלילית״. האחת, בכנסיה בגלל המערבי בחורבת גילון.                             השנייה,  בבית הבק שבצפון הכנרת, המזוהה עם בית צידה […]

 קרנטינה

 כחלק ממתקני התחנה נבנתה קרנטינה שתפקידה היה מתקן הסגר לבהמות לפני העברתן את הגבול לישראל או לעבר הירדן. קרנטינות נבנו בדרך כלל באזורי מעברי גבול. כזאת הייתה תחנת הרכבת של צמח. 

מוסך / סככת הקטרים

בתחנת צמח היה מוסך קטרים גדול (היה יכול לטפל בשני קטרים במקביל). המוסך היה ממוקם בסמוך למגדל המזוט. המוסך אינו קיים היום בשטח, חלקיו "נשדדו" על ידי חברי הקיבוצים באזור. חלקים ממנו ניתן היה למצוא במוסכי הקיבוצים מעגן וכנרת.

"מגדל המים האובאלי" – מרכז המבקרים 

מגדל המים של התחנה נחנך ב-1905, כאחד המבנים הראשונים שנבנו במתחם. זהו מגדל אובלי הבנוי אבני בזלת מסותתות, שעליו הוצבו שני מכלי מתכת מחוברים, שמולאו במי הכנרת. סמוך למגדל הוצב עמוד ועליו "שרוול" שנועד למילוי המים בדודי הקטרים. זהו מגדל המים האובלי היחיד בעל שני מכלי מים בתחנות "רכבת-העמק" הארץ ישראלית. לגבולות הארץ. כיום מצוי […]

מגדל המזוט והמיכל התת קרקעי

עד מלחמת העולם השנייה פעלו קטרי הרכבות באמצעות הרתחת המים תוך הבערת פחם, יצירת קיטור והתנעת הקטרים. בעקבות המחסור העולמי בפחם במלחמת העולם השנייה, החליטו הבריטים על הסבת השימוש בפחם למזוט. בתחנת צמח נבנו מגדל מזוט ומיכל מזוט תת קרקעי שנחפר לצידו, מחשש להפצצה אווירית גרמנית מסוריה השכנה, שנשלטה בידי ממשלת וישי הפרו-גרמנית.

סובבן הקטרים (Turntable)

סובבן הקטרים שימש לשינוי כיוון הקטרים ולצורכי טיפול במוסך הקטרים שניצב בסמוך.  נוסף על כך, היות ובתקופה העות'מאנית נעשה בקו הרכבת שימוש בקטרים חזקים יותר לצורך התגברות על העלייה לרמת-הגולן ולחורן, הופנו הקטרים ה"ארצישראליים" לאחור, סובבו ושבו לחיפה, בעוד הקטרים ה"סוריים" המשיכו עם קו הרכבת לדמשק. סובבן קטרים  זה (העות'מאני) הינו היחיד שנותר בארץ ישראל. […]

מחסן וסככת הסחורות

מחסן הסחורות היה מבנה מרכזי בתחנה, עבר שינויים לאורך התקופות בהתאם לצרכי התחנה. המחסן שימש לאכסון סחורות רבות אשר עברו בתחנה ל: חיפה, עבר הירדן, סוריה ואף למצריים. המחסן נהרס לאורך השנים ומה שנותר ממנו היא רמפת הסחורות עליה היה מוצב.

"קרון משא ארגזי" של הרכבת החיג'אזית

קרון משא ארגזי בקיבולת של 15 טון שנבנה בגרמניה עבור הרכבת החיג'אזית בין השנים 1908-1913. מאות קרונות דומים נבנו עבור הרכבת החיג'אזית על-ידי מספר יצרנים בגרמניה ובבלגיה, בנוסף לקרונות משא מטיפוסים אחרים. כל קרונות המשא של הרכבת החיג'אזית היו חוגוניים ורבים מהם, כמו זה, צוידו בתא לבולמן. 

error: Content is protected !!